Manapság igen nehéz teraszbútorokhoz és hintaágyakhoz megfelelő kültéri anyagot találni. Olyan sok fajta szövet dizájn áll rendelkezésre és mindegyik anyagról állítják, hogy UV, víz- és fakulás állóak. Mint azonban mindenki, akinek van kültéri bútora az tudja,hogy a szövetek a külső elemek hatására elkezdenek veszíteni színükből és tartósságukból. Sajnos bárki bármit mond ez minden anyaggal megtörténik a kérdés csak milyen idő periódus alatt. Szóval a nagy kérdés melyik kültéri anyag a legjobb? Talán legjobb válasz az hogy attól függ…

Ebben a cikkben megismerjük a kültéri szövetek főbb típusait és megvizsgáljuk mindegyik pozitív és negatív elemét. Segítünk megtalálni neked leginkább megfelelő szövetet.

Mielőtt elemeznénk a különböző szöveteket érdemes megtekinteni mik azok  a tulajdonságok, amelyeket figyelembe kell venniük kültéri szövetek választásánál.

 • UV-álló

Az UV-ellenállás azt határozza meg, mennyire tart a textília színe közvetlen napfénynek kitéve. A szövetek hajlamosak fakulni, ha folyamatosan fényt kapnak. Minél ellenállóbb az UV-nak az anyag annál tovább tartja meg a színét, de fontos nem elfejteni,hogy nem ez az egyetlen tényező ami befolyásolja a textília élettartamát.  A többi szövet tulajdonságnak is ugyan olyan fontos szerepe van. Van olyan anyag ami kifakul de tartós marad és sokszor van olyan hogy lehet a színéből nem vesztett,de átázik és berohad a termék.

Elsőként Magyarországon bevezettük az anyagok utólagos extra UV védelemmel való ellátást, így tudjuk fokozni a termék élettartamát és színtartóságát. Ez a fajta védelem persze nem  képes hosszú távon védeni. Az extra impregnálás normál körülmények között 6-12 hónapig védi a szövetet. Az impregnálás nagyobb víztaszítást és UV rezisztenciával ruházza fel a kültéri szövetet.


 • Könnyű tisztítás

A tisztítás párnák esetében kevésbé meghatározó tényező mert mosógépben könnyen kitudjuk mosni amennyiben az anyag paraméterei engedik. A problémás elemek a napernyők, terasz árnyékolók ahol a szövet rögzítve van vagy méretéből adódóan nem lehet mosni. Itt fontos könnyen tisztítható anyagot választani mert ha nem a nap akkor a kosz mindenképpen kikezdi egy idő után. A szövetek amik impregnálva vannak jobban taszítják a port és kevésbé lesznek foltosak, mert nem tud az anyag szálai közé behatolni a szennyeződés. Jobb esetben vízzel letudjuk mosni de makacsabb szennyeződéseket meleg szappanos vízzel el lehet távolítani.

Fentebb már említettünk extra impregnáló szolgáltatásunkat ami a tisztítási folyamatot ugyanúgy segíti.Víz- és szennytaszító réteget hoz létre a kezelt felületen. Felhasználható minden természetes (natúr) és műszálas anyaghoz és közben légáteresztő is!


 • Vízálló és vízlepergető hatás

Sajnos kevés az olyan valódi vízálló anyag, amely kényelmes és teljesen vízálló. A vízállóság párnáknál esernyőknél igen lényeges elem. A kint fejlett kültéri párna egy nagy eső után átázhat és komoly kellemetlenséget okozhatnak hosszú távon (gombásodás,penészedés) . Sokan gondolják,hogy kerti párnájuk vagy napvitorlájuk a naptól vesztette el a színét pedig sokszor ez nem így van. Gondoljunk csak bele mit tartalmaz az eső víz? A eső víz kémia szerkezete lúgos és sok vegyi anyagot tartalmaz ami gyorsabban emészti a szöveteket. A szöveten megállt víz és a napsugár együttes hatása további károkat okoz az anyagnak, mert a víz párolgása által a szövetek rostjaiba tud behatolni a vegyszer ami roncsolja szálakat.

Most,hogy átnéztük milyen fő kritériumokat kell figyelni, megnézzük milyen anyagokat érdemes kertünkbe használni árnyékolásra vagy ülő párnának.

 • Kültéri vízálló párnahuzat

 • Árnyékoló ponyva/napernyő vászon

 • Ponyva anyag  kerti bútor takaró

 • HDPE napvitorla

 • PVC mesh

 • Hajóponyva bimini szövet UV+

 • Vízlepergető UV álló szövet

A legjobb kültéri vízlepergetős  és UV álló szövetek

 • Vízlepergető UV álló szövet

Vízlepergető UV álló szövet egy puha tapintású, kellemesen szőtt anyag, amelyet kültéri használatra terveztek. Olefinből készült ami egy  szintetikus anyagokból, úgynevezett poliolefinekből készül.

Kifinomult prémium szövet megjelenése vonzóvá teszi beltéri és kültéri projektekhez. Ez a gyönyörű és környezetbarát anyag a TTF szövetcsalád legújabb darabja.

Rugalmas, színtartó, folttaszító és tartós.  Az egyik legmagasabb UV védelemmel van ellátva, így a szövet  hosszan megtartja élénk színeit.

 • Kültéri vízálló párnahuzat –Kerti párna anyag vízálló szövet

Elsőként az egyik legkedveltebb univerzális anyagról fogok beszélni. Az alábbi szövet magas vízlepergető hatással bír. Kültéri párnahuzatok kisebb napvitorlákat szoktak belőle készíteni. Az anyag könnyedén rásimul bármilyen formájú párna belsőre. A szakító szilárdsága is magas,de közbe a szövet súlya könnyű és mosható is.  Az anyag fonák oldal impregnálva van és a belső oldal pedig PU réteggel van ellátva,hogy 100%-os védelmet biztosítson csapadékkal szemben.

 • Hajóponyva bimini szövet UV+

A TTF szövet család prémium kínálatában található akril szövet ideális mindenféle védelmi igényhez bármilyen hajó fedélzetén. Teljes vízhatlanság, UV védelem és optimális tartósságuknak köszönhetően a hajóponyva szövetünk ideális választást jelentenek spray-kárpitokhoz, bimini felsőkhöz, huzatokhoz, napernyőkhöz vagy bármilyen helyre ahol tartós napsütésnek van kitéve a szövet.
Ez a kollekció élvonalbeli technológiával van felszerelve, amely segít a szöveteknek ellenállni  szélsőséges körülményeknek. Minden szövet UV- és fakulásálló, így színük évről évre hihetetlenül élénk marad.

Vezető extrém időjárási megoldás a hajók számára.

Összetétel: 100% akril
Szövés: vászon
Kivitel: Gyanta alapú gombaellenes bevonat, víz- és UV álló
Súly: 290 g/m²
Szélesség: 150 cm

Vízlepergető
Légáteresztő kényelem
UPF 50+

 • Árnyékoló ponyva/Napernyő szövet

A nyári meleg ellen a legjobb védelem az árnyék. A napernyő szövet fő célja megvédeni a káros napsugarak ellen és vihar esetén pedig menedéket nyújtson az esőzéstől. A szövet tehát UV és vízálló és könnyen el lehet róla tüntetni a szennyeződéseket. A fő különbség a napernyő szövet és a kültéri párna szövet között az anyag tapintásánál mutatkozik meg. Az árnyékoló ponyva kevésbé használható párnahuzatnak mert vastag és ridegebb anyag viszont sokkal jobban ellenáll az időjárás viszontagságaink  Ezért is ajánljuk kifejezetten árnyékolásra és napernyők készítéséhez, de emelet kiválóan alkalmazható hajó ponyvának is vagy bimini tetőnek. A normál PVC ponyva anyag esztétikailag nem mutatna olyan szépen egy hajón vagy modern teraszon viszont napernyő szövet stílusos és modern megjelenést biztosít amellett hogy ipari minőségi követelményeknek felel meg.

 • Ponyva anyag 

Talán a legellenállóbb kültéri anyag amit választani tudunk a PVC ponyva. Teljes mértékben  UV és vízálló. Semmi nem tud áthatolni rajta és a felhelyezett lakkréteg miatt elánáll az UV sugárzásnak. Erős szövése miatt a termék élettartama rendkívül hosszú.  Bármire felhasználható, de többek között a háztartásban takaróponyvának vagy terasz fedéshez szokták használni .Manapság egyre elterjedtebbé kezd válni árnyékolóként is felrakni.  A fő ok amiért többen választják a fent említett napellenző szövetünket mert a ponyva anyag kinézete nem olyan barátságos és modern. A szövetből lehet készíteni teherautó ponyvát és mobil garázsokat is. PVC ponyva kapható átlátszó kidolgozásban is teraszok ablakaihoz. A teljesen vízzáró tulajdonság miatt használják medencék készítésére is emelet medence fedéshez már hosszú éveken át bevált alapanyagként szolgál.

 • Napvitorla HDPE 340G/m2

A nevéből is adódóan fő célja a nappal szembeni védelem tehát az árnyékolás. Valószínűleg már mindenki találkozott is ilyen anyaggal, mert igen elterjedtek napjainkban a különböző formákban legtöbbször háromszög alakban gyártott napvitorlák. Az anyag fő karakterisztikája hogy a nyári melegben hűvös és szellős védelmet biztosít a hőséggel szemben mert légáteresztő . Ezt úgy képzeljük el,hogy az anyag úgy mond “lukas” vagy is gyárilag hálós szerkezete van ami egyben rugalmas is. A légáteresztő és robusztus kidolgozása végett nagy viharokat is könnyedén átvészel viszont nem vízálló (kisebb esőknek ellenáll,de nagy vízmenyiségnél a hálós szerkezet átengedi a csapadékot,hogy könnyítsen a vitorlára helyezett nyomáson). Ahogy említettük véd az UV sugárzástól és az anyag maga is komoly UV védelemmel van ellátva, hosszú évek alatt se veszít színéből és állóképességéből. Fontos az alapanyag választásánál,hogy kellőképp vastag legyen mert a vékony(180G/m2) napvitorlák gyorsan tönkremennek és kevésbé bírják a szélsőséges időjárást.

 • PVC mesh háló

A PVC hálószövet nagy szakító szilárdsággal, kiváló stabilitással és kivételes időjárási ellenálló képességekkel rendelkezik. Széles körben használják  napellenzők és légáteresztő sátrak készítéséhez de legelterjedtebb használata molinóként vagy épülethálóként szokott lenni. A poliészter hálós mesh textilszövet víz és UV álló. Magába hordozza az összes pozitív tulajdonságot ami a ponyvánál és a HDPE napvitorlánál említettünk . Súlyra nehezebb mint a napvitorla de szakító szilárdságban erősebb. A mesh háló fő előnye hogy nyomtatni is lehet ra és hegeszthető. Egyre több helyen használják szúnyoghónak is teraszokhoz.

Felhasználási területei: napellenzők, fényvédők, szúnyoghálók, árnyékolókhoz. Kerítések esetében belátásgátló hálóként is funkcionálhat.

 • Összefoglaló

A fent leírtakat egy táblázat formájába próbálom összegezni főként azok a pontok szerint amiket a bejegyzés első részben írtam le. Úgy érzem azok a kritériumok a legfontosabbak és eszerint fogom összefoglalni a már részletesen leírt szöveteket aki nem szeretné végigolvasni a teljes cikket.

Termék név Vízállóság Tisztithatóság UV védelem Állóképesség Végfelhasználás
Kültéri párnahuzat 100% vízálló Könnyen tisztítható/mosható Közepes UV védelem Magas kopásállóság Napvitorlák és kültéri huzatok
Napernyő vászon 100% vízálló  Könnyen tisztítható Magas UV védelem Erős szakítószilárdság Napernyők és árnyékolók
Ponyva anyag 100% vízálló  Könnyen tisztítható Magas UV védelem Erős szakítószilárdság Terasz fedés, takaró ponyvák
 Napvitorla HDPE vízáteresztő  Könnyen tisztítható Magas UV védelem Erős szakítószilárdság Légáteresztő napvitorlák
PVC mesh háló  vízáteresztő  Könnyen tisztítható Magas UV védelem Erős szakítószilárdság Molinók,szúnyoghálók,árnyékolók

Hajóponyva bimini UV+

Vízálló Könnyen tisztítható Magas UV védelem Erős szakítószilárdság Bármire felhasználható

Vízlepergető UV álló szövet

Vízálló Könnyen tisztítható Magas UV védelem Magas kopásállóság Párnák/huzatok/árnyékolók kisebb napernyők

Kérdésed van vagy csak valamit nem értesz kérdezz nyugodtan a komment szekcióban vagy küldj egy Emailt és amint tudok válaszolok.

terasz napernyő vászon
kültéri bútor párna