Segítség  gyöngyvászon vásárláshoz. Átfogó útmutató a sikeres szövet választáshoz.

Mi az a PVC vel vagy PU val kent gyöngyvászon szövet?

A gyöngyvászon szövet egy szőtt 100% poliészter  szövet, amely egy tartós víztaszítóval hátulján poliuretán vagy PVC bevonttal van ellátva. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldala vízzáró réteggel van kezelve. Szélessége 150cm -, így rengeteg dolgot tudunk belőle készíteni.

Mire lehet használni?

Szinte minden olyan projekthez, ahol olyan anyagot szeretne, amely rendkívül tartós és könnyen tisztítható. Pelenka táskák, nedves táskák, hátizsákok, pénztárcák, huzatok, kerti takarók, kerti párnák. Ezt akár poggyászhoz, üléshuzatokhoz, kutyaágyakhoz, piknik takarókhoz is felhasználhatja – bármihez, amit szárazon szeretne tartani.

PU VS PVC

PU egy erősebb vízzáró réteget képez az anyagon azzal a pozitívummal,hogy az anyag flexibilis marad viszont önmagában nincs tartása. A PVC anyag is képez egy vízzáró réteget de nem olyan érősegűt mint a PU laminálás. Itt az anyag vastagabb és keményebb emeltet van tartása. A PVC laminálás kevésbé teszi rugalmassá a szövetet.

PU impregnálás                                                                                                              PVC impregnálás

300D 600D 420D mit jelent?

Ezek a számok a felső réteg a gyöngyvászon szövet szövési struktúráját mutatja meg. A kisebb szám sűrűbb szövést jelent és egyben kevésbé érdes anyagot. A sűrűbb szövet finomabb tapintást és erősebb szakító szilárdságot takar. Az anyagok szövet sűrűségét minidig két szám kombinációja határozza meg.

600x300D   300x300D  420x300D   500x500D

600x300D   300x300D  420x300D   500x500D

Néhány nagyszerű tulajdonság a vízálló gyöngyvászon anyagnak:

– Nincs előmosás. Ez egy tiszta törlőkendő, így azonnal elkezdhet varrást.

– Bélés nem szükséges. Mivel ennek az anyagnak beépített egyszínű hátlapja van, kétoldalas. Nagy idő- és anyagmegtakarítás.

– Nincs nyúlás. Noha szőtt, vízálló oxford nem rendelkezik a szokásos vetülékkel, tehát nem kell igazán aggódnia az egyenes szemű darabolás miatt.

– Ideális súly. Az anyag közepes súlyú, mégis meglehetősen vékony és könnyen varrható. Olyan szilárdsága van, amely úgy viselkedik, mint egy nehéz vastag szövet, ám nincs olyan vastagság, ami a varrást nehezéé tenné.

– Jól tartja az alakját.

Hogyan tudjuk  varrni ?

Varrni nagyon egyszerű. Nagy teherbírású tű és poliészter fonal és már indulhat is a munka. A sima háztartási varrógéppel meglehet varrni és még teflon talp se kell hozzá.

Milyen vastag cérnával varjam?

A 120-as cérnától az 50-es en át még a bőrvarró cérna is jó hozzá. Kültérre és nagyobb igénybevétel esetéén ajánlott vastagabb cérnával megvarrni.

Mihez mit ajánlunk?

Az alábbi cikkben már írtunk bővebben kültéri vásznainkról és melyiket milyen felhasználásra ajánljuk

5 legjobb kültéri vászon kertünkbe

DE

adunk egy összefoglalót csak az általunk forgalmazott gyöngyvásznakról is

Elsőként az egyik legkedveltebb univerzális anyagról fogok beszélni. Az alábbi szövet UV stabil és magas vízlepergető hatással bír. Kültéri párnahuzatok kisebb napvitorlákat szoktak belőle készíteni. Az anyag könnyedén rásimul bármilyen formájú párna belsőre. A szakító szilárdsága is magas,de közbe a szövet súlya könnyű és mosható is.  Az anyag fonák oldal impregnálva van és a belső oldal pedig PU réteggel van ellátva,hogy 100%-os védelmet biztosítson csapadékkal szemben.

A nyári meleg ellen a legjobb védelem az árnyék. A napernyő szövet fő célja megvédeni a káros napsugarak ellen és vihar esetén pedig menedéket nyújtson az esőzéstől. A szövet tehát UV és vízálló és könnyen el lehet róla tüntetni a szennyeződéseket. A fő különbség a napernyő szövet és a kültéri párna szövet között az anyag tapintásánál mutatkozik meg. Az árnyékoló ponyva kevésbé használható párnahuzatnak mert vastag és ridegebb anyag viszont sokkal jobban ellenáll az időjárás viszontagságaink  Ezért is ajánljuk kifejezetten árnyékolásra és napernyők készítéséhez, de emelet kiválóan alkalmazható hajó ponyvának is vagy bimini tetőnek. A normál PVC ponyva anyag esztétikailag nem mutatna olyan szépen egy hajón vagy modern teraszon viszont napernyő szövet stílusos és modern megjelenést biztosít amellett hogy ipari minőségi követelményeknek felel meg.

A gyöngyvászon ami indnemre jó. Igen tényleg felhasználható szinte bármilyen projekthez. Kültéren is megállja a helyét, de azt hozzá kell tenni hogy színtartósága nem olyan magas. Vízlepergető hatását megtartja és nem fog átázni viszont kiképzése nem 100% esővédelmet biztosít. Hosszú évek alatt ez az anyagunk vállt a legközkedveltebb ár érték arányának köszönhetően. Használható árnyékolásra, babzsák készítésére, bútor fedésre és táska készítéshez.