A megfelelő cipzár kiválasztása sokak számára okoz fejtörést, de a hidd el megtalálni sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. A következő bejegyzésben keresztül meggyünk a legfontosabb cipzár típusokon, hogy ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb alternatívát. Mostantól nem kell keresned különböző megoldásokat a cipzár helyestesítésre, mert ezzel a segédlettel te is tökéletesen érteni fogod melyik cipzár mire való. Sokszor nem maga a húzózár a hibás hanem a felhasználási terület nem megfelelő. Rengeteg fajta cipzár típus van ezért most mindent elmondunk a jó cipzár megtaláláshoz.Olvasd végig cikkünket és a varrás világ új dimenziója nyílik meg előtted .

Cipzár Anatómia

cipzár felépítése

Webáruházunk cipzár kínálata

Cipzárakat Nyitás szerint három fő osztályra soroljuk

  • Bontható cipzár

A bontható cipzár például ami a kabátokba is található mert az alján a cipzár szétszedhető és utána összecipzározható.

Kabátok, kardigán, kapucnis pulóverek

  • Zárt cipzár

Zárt cipzárak olyanok mint a slic cipzár vagy a táskákon lévő cipzárak. Ezeknek az alsó fele zárt tehát a cipzár nem nyitható szét.

Farmer nadrág , szoknyák, táskák, zsebek

  • Folyóméteres cipzár

A zárt végű kész cipzárakat előre beállított méretekben tudjuk megvenni a folyóméteres cipzárat ellentettében nagy tekercsben forgalmazzák. Ez különösen akkor hasznos, ha nagy párnák vagy speciális méret kell és így saját magunk szabhatjuk ki a megfelelő méretet. Ezen felül sokkal gazdaságosabb is.

Csak vágjuk le a szükséges hosszúságot, majd varjuk el az alját. Ezután csak a húzókát kell felhelyeznünk amihez mindenkinek meg van a saját technikája vagy trükkje. Folyóméteres cipzárral kapcsolatban határozott előnye a kocsi külön megvásárlása, mert így mi dönthetjük el milyen kinézetű húzókát szeretnénk felhelyezni. A kész cipzáraknál általában a választék jóval kevesebb.

Folyóméteres cipzár

RT30 FM

Zárt cipzár

plastic closed end zipper

Bontható cipzár

műanyag cipzár

Cipzárak fajta szerint

A cipzárak három különböző csoportra bonthatjuk fajta (nézet) szerint- spirál, műanyag, fém

  • Spirál cipzár

A spirál cipzárak talán a legnépszerűbb és legsokoldalúbb cipzár fajta. A fogak nejlonból vagy poliészterből készülnek, amelyeket beleszőnek a szalagba. A felépítése nagyon rugalmas. Ez nagyszerű választást jelent kötött dzsekik vagy más könnyű projektek számára ahol fontos a rugalmasság ezért is kifejezetten elterjedt táska cipzárként. A fogak textúrája sokkal finomabb, mint a műanyag vagy fém cipzáraké ami jó választás ahol nem akarjuk, hogy a cipzár kiemelkedjen vagy nagyobb feltűnést keltsen.

  • Műanyag cipzár

Az fröccsöntött műanyag cipzárnál a fogakat öntik és közvetlenül a cipzár szalagjára olvasztják. A fogak alakja kissé merevebb, mint a spirál cipzáraké. Az öntött műanyag cipzár kiválóan alkalmas munkaruházatoz kabátokhoz pulóverekhez. Tartósságban a spirál cipzárak mögött vannak a műanyag cipzárak. Kinézetük kirívóbb és masszívabb. A fogak mintázata miatt hívják „farkas fogú” cipzárnak is.

  • Fém cipzár

A fém cipzáraknak fém fogaik vannak, amelyek a cipzár szalagjára vannak rögzítve. Ez hihetetlenül tartóssá teszi őket. Kiválóan alkalmasak nagy teherbírású kabátok, táskák és bőrprojektek készítésére. A cipzár rendkívül tartós sőt a legtartósabb az összes közül viszont ezeket a cipzárakat valamilyen szinten karban is kell tartani. Hajlamosak sok mosás vagy eső esetén akadozni, ezért egy kis olajozás rájuk tud férni. A másik hátulütője a cipzár súlya. Sajnos a fém cipzárak nehezebbek mint a műanyag vagy spirál változatok. Ha lényeges tényező a végtermék tömege akkor lehet el kell gondolkozni más alternatíván.

fad

  • Rejtett cipzár

Igaz azt írtam 3 fajta cipzár van de most még egy + hozzáadok, ez a rejtett cipzár. A fogazata a cipzárnak igazából spirál csak azzal a különbséggel hogy kívülről nézve nem látszik mert a a húzózár vászna eltakarja. A szoknyáknál nadrágnál és olyan ruházatoknál szokták használni ahol lényeges, hogy a cipzár takarva legyen és ne csúfítsa az összképet.

rejtett cipzár

Cipzár méretek

Ha cipzár választásnál vagy javításnál valami problémát szokott okozni akkor az általában a helyes méret kiválasztása. Tapasztalatom által néha még a legtájékozottabbak is nehezen tudják melyik cipzár kellene nekik,de főleg javításnál bonyolódnak bele a különböző nemzetközi és Magyar megnevezésekbe. Sajnos itthon sokszor használunk olyan megnevezéseket amik csak kis hazánkban honosak és régről maradtak ránk. Ezek szokták okozni a legnagyobb problémát, mert néha mindenki más nemzetközi méretet sorol a Magyar megfelelőhöz.

A cipzárak mellet általában látható  egy # szimbólum és egy szám. Ez a szám a cipzárfogak méretére utal, a fogak egyik élétől a másikig mérve. Ezek a számok a nemzetközi skálán No3-No10 ig terjednek. A magyar nyelvben általában azzal a kifejezéssel találkozunk, hogy RT0,RT10,GT10,VT10 és talán van még sok más amiről még én se halottam. Egy táblázat formájába megpróbálom helyrerakni és egy útmutatót adni a magyar és nemzetközi cipzár méretek közt.

Spirál cipzár méretek

Kis ruháknál és kis táskáknál inkább No3/RT0 cipzárat szokták használni és a nagyobb méreteket mint a No5/No7/RT10  munkaruhákhoz és nagyobb táskákhoz. Minél nagyobb a szám a cipzárnál annál nagyobb lesz a fogak és a vászon mérete is.

Nemzetközi cipzár méret Magyar cipzár méret
No3 Spirál cipzár RT0
No5-No7 Spirál cipzár RT10
No5 Műanyag cizpár GT10/P6
No5 Aluminíum/réz cipzár VT10
No4 Aluminíum/réz cipzár VT0
cipzár fog méret

Hogyan kell helyesen megmérni egy cipzár hosszát?

A cipzár hosszát a végszemtől a kezdőszemig mérjük és NEM a szövetszalag hosszát!

A legtöbb varrásminta nem határozza meg a szükséges cipzár szalag szélességét, de észre fogod venni, hogy az adott cipzár méret egyenes arányosan megfelelő szalaggal lesz ellátva.

images 1

Összefoglaló

Remélem sikerült mindent elég tisztán elmagyaráznom a cipzárak világáról. A legfontosabb mindig a helyes méret kiválasztása, értem itt a cipzár vastagságot. Tapasztalatom által látom,hogy sokszor használnak készítők vékonyabb cipzárakat olyan helyekre ahol fontos lenne egy vastag cipzár. A fenti cipzár méret táblázat segít eligazodni a méretek között.

Ha bármi kérdésed van nyugodtan írj nekem emailt vagy a komment szekcióban is felteheted a kérdésed

Forrás