Mindenikek van és mindenkinek legalább egyszer kétszer meggyűlt a baja vele, Mi lehet az?

Nem más mint a CIPZÁR!

A Wikipédia szerint már 1905-től használjuk a cipzárt. Ennél olcsóbb és hatékonyabb eszköz nem igen létezik a ruhaiparban (és még sok már helyen,de erről később), mellyel összezárhatjuk a kabátunkat, csizmánkat, stb. Maga a szerkezet készülhet fémből (igényesebb darabokon nemesfémből) és műanyagból is. 3 részből áll a ma is használatos eszköz: egy kicsiból (ez nyitja-zárja), és két fogakat tartalmazó szövet.

A szöveten a fogak eltoltan találhatóak, és csak egy megfelelő szögben tudnak egymáshoz kapcsolódni. E kapcsolódást segíti a “kocsi”, mely megfelelő szögben találkoztatja a két “fogsort”. Ezek a fogak így szorosan kapcsolódnak egymáshoz, szétválasztásuk csak roncsolással oldható meg.

zipzar.gif

Cipzár nyitása ugyanígy történik csak fordítva. A “kocsi” a közepén található elválasztónak köszönhetően újra megfelelő szögbe állítja a fogakat, és a lefelé húzással folyamatosan szétválasztja egymástól őket.

zipopen.gif

Fontos, hogy a szerkezetet folyamatosan karbantartsuk, mert könnyen deformálódhatnak a fogak. Pl. figyeljünk arra, hogy mosás során mindig összehúzva legyenek. A fém cipzárt szappanal, vagy viasszal bekenve tarthatjuk karban (ettől könnyebben és jobban csúszik), míg a műanyag társát szilikon spray-vel.