Miért fontos a megfelelő cérna kiválasztása?

Minél jobb minőségű cérnát használunk annál kevesebb az esély,hogy a cérnával problémánk lesz. De milyen a jó minőségű cérna és milyen karakterisztikákra kell figyelni cérna vásárlásnál. Ezekről szeretnénk bővebben beszélni  ebben a blog bejegyzésben.

A gyenge minőségű fonal sokszor szakad el, bolyhosodik és tömíti el a varrógépet. Ezzel elveszi a varrás örömét  és rémálommá teszi a munkamenetet. Sokszor találkozok olyan ügyféllel aki gyenge minőségű cérnát használ de van, hogy nem ez a probléma okozója hanem a cérna vastagság helytelen megválasztása. Emellett a varrógépek rohamos fejlődése nem egyezett meg a cérnák minőségi fejlődősével így manapság még lényegesebbé vált a  jó minőségű cérna használata. Persze sokszor próbálunk rajta spórolni,de ha már befektetünk egy jó varrógépbe érdemes hozzá illő cérnát is választani.

 Milyen alapanyagokból készülhet a varrócérna?

A szálak természetes rostból (pamut, gyapjú, selyem, len) vagy szintetikus szálakból (műselyem, poliészter, nejlon) készülnek.

Milyen típusú varrócérnák vannak?

  • Texturált  Trevira cérna

Poliészter vagy nejlon, amelyet mechanikusan textúráltak, hogy a szál elasztikus és gyapjúszerű legyen. A texturálás egy eljárás, amelynek célja a szálak fonalának mennyiségének és rugalmasságának növelése. A texturált fonalak és az azokból készült termékek alapvető tulajdonságai a lágyság, a teljesség, a nagy rugalmasság.

  • Pamut cérna

A pamut cérnát úgy készítik, hogy a finom pamut szálakat egy pamut gombolyagból összecsavarják cérna szállá. Sokféle pamutminőség van. A elsőosztályú pamutszál Egyiptomban termesztett extra hosszú vágású pamutszálakból készülnek. A pamutszálak előnyei: szilárdsága, közepes fényessége és a természetes  tapintás. A pamutszálak hátrányai a következők: nehéz megkülönböztetni a különböző minőségű pamut szálakat és igen drága cérna fajta.

A fonott poliészter cérna amit talán a legelterjedtebb cérna típus poliészter szálak összecsavarásával készül. (nagyon hasonló ahhoz, ahogy a pamutszálak készülnek)A fonott poliészter szálak előnyei: Előállítása olcsóbb, és ár érték arány kimagasló a többi cérna típushoz képest. A fonott poliészter szálak hátrányai a következők:  erősségük mérsékelt inkább ruházatban felhasználható cérna típus. A cérnában található jelzés mint 40/2 30/2 20/2 la poliészter cérna karakterisztikáját jelöli. A „2”-es a szálak számát jelöli tehát,hogy kettő darab szál összecsavarásával készül. A 20-30-40 pedig a vastagságot jelöli a kisebb szám vastagabb cérnát takar.

A poliészter cérnák egyik legerősebb változata. Rugalmassága és szakító szilárdsága kimagasló ezért bátran ajánljuk olyan helyekre ahol fontos az erős hosszú távú tartás, mint például kárpitozás, kültéri szövetek varrása. Ellenálló a nappal szemben

  • Monofil poliészter  Damil

A monofil poliészter szálak egyszálú poliészter szálból állnak, hasonlóan a horgászzsinórhoz. A . Monofilcérna láthatatlan varratokhoz alkalmas. Felhasználható még ékszer készítéshez, játék készítéshez, stb.

3 fontos szempont cérna vásárlásnál

  1. A helyes cérna vastagság kiválasztása
  2. Megfelelő minőségű cérna kiválasztása
  3. A megfelelő nagyságú/hosszú cérna kiválasztása